torsdag 20 januari 2022

Lera, naturligt och oändligt!

 Lera är ett fantastiskt material som rymmer oändliga möjligheter till upplevelser och utforskande. Det finns bra, inspirerande litteratur om leran som material för undersökande i förskolan  med teori och praktisk handledning. I boken Rum för lärande (2020) ägnar författaren KatinkaVikingsen en del av kapitel 7 Ateljen som nerv åt leran (hela boken är för övrigt en inspirerande genomgång av förskolans olika rum). Även digitalt finns inspiration. Hos Lekolär kan man anmäla sig till gratis fortbildning med @pedagogerian, alias Martina Lundström. 



Hege Hanssons Att ge form åt förskolans innehåll (2018) är också en bok rik på inspiration. Den berör rum, material, form, iscensättning och förbindelse. Hon knyter ihop praktik, forskning och teori  samt ger olika perspektiv på det estetiska språket i förhållande till förskolans innehåll och arbetssätt. 

Karin Furness ägnar leran ett kapitel boken Formulera -Bild och projekt i förskolan. Hon tar upp lerans väsen och materialkaraktär, hur mötet med leran kan bli för yngre barn respektive äldre barn, tekniker, miljöns utformning samt tekniska råd. 

Förskoleforum har flera artiklar som rör lera.

Youtube har även videos som är korta, informativa och inspirerande t ex:

https://youtu.be/FbSZRumJ8o0



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar