torsdag 20 januari 2022

Lera, naturligt och oändligt!

 Lera är ett fantastiskt material som rymmer oändliga möjligheter till upplevelser och utforskande. Det finns bra, inspirerande litteratur om leran som material för undersökande i förskolan  med teori och praktisk handledning. I boken Rum för lärande (2020) ägnar författaren KatinkaVikingsen en del av kapitel 7 Ateljen som nerv åt leran (hela boken är för övrigt en inspirerande genomgång av förskolans olika rum). Även digitalt finns inspiration. Hos Lekolär kan man anmäla sig till gratis fortbildning med @pedagogerian, alias Martina Lundström. 



Hege Hanssons Att ge form åt förskolans innehåll (2018) är också en bok rik på inspiration. Den berör rum, material, form, iscensättning och förbindelse. Hon knyter ihop praktik, forskning och teori  samt ger olika perspektiv på det estetiska språket i förhållande till förskolans innehåll och arbetssätt. 

Karin Furness ägnar leran ett kapitel boken Formulera -Bild och projekt i förskolan. Hon tar upp lerans väsen och materialkaraktär, hur mötet med leran kan bli för yngre barn respektive äldre barn, tekniker, miljöns utformning samt tekniska råd. 

Förskoleforum har flera artiklar som rör lera.

Youtube har även videos som är korta, informativa och inspirerande t ex:

https://youtu.be/FbSZRumJ8o0



torsdag 11 februari 2021

Ny vlogg på youtubekanalen från vintrig workshop

 https://m.youtube.com/watch?v=fIkX5WL4uPA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1UFVCBLB_ArFgBwwzTN19A-VfzoFqDlV1tz6GWUBfy9wsHywHBufcPQmE


Nu är det längesedan vi bjöd in till en workshop. I söndags träffades styrelsen i Regnbågen och skapade ute på en vintrig förskolegård. Under normala omständigheter hade vi bjudit in er att deltaga, men som läget är nu får vi fortsätta att dela med oss via bloggen tills vi får träffas igen. 


Dela gärna med er av hur ni utforskar naturvetenskapliga fenomen kring snö och is i era barngrupper. 







torsdag 28 januari 2021

Utforskande av väderfenomenet snö

Barnen på Ekebo förskola passar på att utforska snön medan den hälsar på. De utforskar här bland annat kemiska processer genom att uppmärksamma det som finns omkring oss i vår vardag.  Catharina skickade med inspirerande bilder hur man kan arbeta med ljusbord , snö, färg och mosaik. 


Passa på att använd ett gratis inspirerande material som snö när det finns möjlighet. Genom att ta in snön får barnen arbeta med den på ett nytt sätt. Använd ljus och ljudeffekter för att förstärka känslan och förundran. Vad händer med snöns kontakt med vattenfärgen? Hur förändras snön med hjälp av olika material? Låt barnen använda sin fantasi och kreativitet så får ni veta sedan vad det blev.


Alla barn fick reflektera över sista bilden oavsett om de varit med eller inte. Så här beskrev de den:


”Det är en pizza, en skräphög, en lekplats för Pawpatrol, vaniljglass med strössel, en leopard, ett hus, en grotta, ett berg, en vulkan”



     ❄️Hur tar ni vara på fenomenet snö i er undervisning? ❄️





God Jul

 https://m.youtube.com/watch?fbclid=IwAR0Unuv1K_IazveCZwlAxQUf4ngv2VfjN9RdmSOR1HeK0nPL1sHT_UbI2G4&v=7H-IqVVCDlM&feature=youtu.be


Med denna video vill vi önska en God Jul! (i efterskott eftersom vi glömde dela videon här, den ligger sedan december i vår youtube-kanal samt vår facebook-grupp.